Ugrás a tartalomra

A világháborús hősökre emlékeztek

2023. június 02. péntek
„Értünk éltek, értünk haltak, a hazánkért megharcoltak” – Főhajtás az első és a második világháború katonáinak emlékművei előtt
A világháborús hősökre emlékeztek

Budatétényben és Nagytétényben is megemlékeztek világháborús hőseinkről a Magyar hősök napja alkalmából. A budatétényi Szent István király plébániatemplom kertjében a Himnusz után Tóth Melinda, a Budatétényi Polgári Kör elnöke nyitotta meg a megemlékezést, majd Gondos László történész, muzeológus, gyűjteményvezető, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kerületünkben élő munkatársa tartotta meg beszédét.

– Ma itt a hősöket ünnepeljük és emlékezünk azokra, akik életüket adták hazánkért. Emlékezünk elsősorban azokra a katonákra, akik a két világháborúban vérüket ontották Magyarországért, az ország állampolgárainak szabadságáért, függetlenségéért – hangsúlyozta a muzeológus. Hozzátette: nagyon nagy szükség van ma az emlékezésre, hiszen határainktól keletre ezekben a percekben is harcok folynak, arra emlékeztetve minket, hogy bármit is hittünk az elmúlt néhány évtizedben, a béke törékeny, és folyamatosan vigyáznunk kell rá. Azt sem feledhetjük el, hogy az emlékezés hosszú éveken át tiltott kategóriába tartozott, mert bár az első világháborús hősöknek még törvény alapján állítottak emlékműveket az egyes településeken, a második világháború áldozatainak sírjait még ápolni sem volt ildomos. – Akik a csatatereken vesztették életüket, egyértelműen hősök voltak – szögezte le a szakember. – De vajon csak róluk kell megemlékeznünk? – tette fel a kérdést. Kifejtette: azok, akik nem haltak meg, a katonák, akik túlélték a háborút, hősiesen szolgáltak, a harcok elültével sokszor a hadifogságot is végigszenvedték: voltak, akiket kényszermunkára hurcoltak el, mások az akkori politika üldözöttjeivé váltak, vagy a trianoni békediktátum következtében elszakadtak az anyaországtól. Amikor ma ezen a helyen, vagy hazafelé tartva felidézzük a hősök emlékét, gondoljunk a saját rokonainkra, őseinkre is! Az ő emberségük példája igazít el a mindennapokban. Ők, az előttünk járók figyelmeztetnek minket az ősi sírfelirat szavaival: „Voltunk, mint ti, lesztek, mint mi.” Most tehát rajtunk a sor: nekünk kell élhető, szeretetteljes világot teremteni és megélni – zárta beszédét Gondos László.

Ezután Fodor Eszter előadásában hallgathattuk meg Gyóni Géza nagy hatású háborúellenes versét, a Csak egy éjszakára címűt, majd Péter Árpád, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége XXII. kerületi szervezetének vezetője szavalta el a Hazánk hősei című költeményét. Az ünnepség végén az önkormányzat képviseletében Szepesfaly Anna alpolgármester, valamint a kerület civil szervezetei koszorúztak. A nagytétényi Szentháromság téren, a Nagytétényi Hősi Emlékműnél május 28-án délelőtt szintén háborús hőseinkre emlékeztek. A rendezvényen részt vettek az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek képviselői. 

A turulmadár szobránál gyülekezőket Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte, miután a Nagytétényi Dalkör elénekelte a Himnuszt. Ezt követően Falu Tamás Névtelen katona című költeményét Dillmann Hunor helyi diák, Ady Endre A tűz csiszolója című versét pedig Vincze Márton színművész szavalta el.

Monostoriné Szeleczky Gabriella történelemtanár ünnepi beszédét egy, a Magyar Cserkészben 1938-ban megjelent idézettel kezdte: „Május utolsó vasárnapján a világháborúban részt vett 34 ország népe gyászba öltözik. Hiába nyílnak a napon a tavasz ezerszínű virágai, nem vidul fel a szem, mert Hősök vasárnapja van. Szomorúan kongó harangok kegyeletes ünnepségekre hívnak.” A tanárnő kiemelte: akkor még nem tudhatták, hogy egy évvel később egy újabb és még pusztítóbb háború kezdődik, melynek nemcsak hősei, hanem áldozatai is lesznek, mert a háborúknak főleg áldozatai vannak. – Ennek emlékeként 89 éve áll szilárdan a kőtömb ezen a helyen. Óvja, védi a magyarok turulmadara, s ad feladatot nekünk, a ma élőknek. Egy főhajtás, egy csendes ima legyen május utolsó vasárnapjának, ennek a szép pünkösdi vasárnapnak a lélekemelő ünnepe! – hangsúlyozta.

Ezt követően a civilek megkoszorúzták az emlékművet, az önkormányzat nevében pedig Szepesfalvy Anna alpolgármester és Csiszár Zsuzsanna önkormányzati képviselő helyezte el koszorúját.

(temesi)