Ugrás a tartalomra

Tűzzománcművészek "búcsúkoncertje"

2011. január 07. péntek
A 2001-2010 közötti nemzetközi zománcművészeti workshopok terméséből nyílt retrospektív kiállítás "Búcsúkoncert" címmel, január 6-án a Klauzál Házban. A tárlat a Lampart gyár mecenatúrájának is emléket állít.
Tűzzománcművészek

Zománcművészek Budafokon

A Tűzzománcművészek Magyar Társasága már megalakulásakor célként tűzte ki egy saját szervezésű gyári workshop elinditását, ezért felvette a kapcsolatot Piróth Bélával, a Lampart Budafoki Zománc Kft. ügyvezető igazgatójával. Az I. Nemzetközi Budafoki Zománcművészeti Workskopot 2001 augusztusában rendezték meg, karöltve az 1. Nemzetközi Budafoki Tűzzománcművészeti Triennáléval és az azt kísérő Kortárs magyar zománcművészet 1960-1995 című tárlattal. Innentől kezdve, egészen 2009-ig, minden év augusztus első hetében a budafoki gyárban működtek az alkotótelepek.

?ltatban huszonegynéhány művész, köztük magyarok és külföldiek vegyesen, alkothattak együtt öt napon keresztül ugyanabban a nagy ipari csarnokban, ahol közvetlen közelükben a gyári munkások a Lampart gázkészülékeit, mosogatóit, zuhanytálcáit, kandallóit és egyéb termékeit vonták be zománccal, majd égették ki azokat az alagútkemencében. A munkához szükséges alapanyagokat (különféle méretű kalapozott acéllemezek, egyéni formájú recipiensként felhasználható selejtek és festőzománcok) részint a gyár, részint az egyesület biztosította pályázati pénzből. Az itt részt vevő és már több helyen megfordult művészek szerint más hasonló európai rendezvényekhez képest a budafoki szimpóziumokon általában kétszer annyian alkothattak és sokkal nagyobb volt a felhasználható zománcszínek választéka. A szimpóziumok fő iránya a kísérletezés volt a különféle anyagokkal, a technikai és égetési módozatokkal, melyre az említett lehetőségeken túl természetesen az idő rövidsége is ösztönözte az itt alkotókat. Ez az attitűd jellemezte a külföldi alkotókat (Csehországtól Svájcig összesen 29 fő) is, akik a telepen résztvevők közel felét képezték. A kísérletezés mint módszer még inkább jellemző volt az utánpótlás biztosítása érdekében meghívott művészeti egyetemista, főiskolás, illetve frissen végzett, pályakezdő alkotók esetében.

A Tűzzománcművészek Magyar Társaságának tagjai Budafokon szinte mindent megtalálhattak, amit szakmai és művészi fejlődésükhöz szükségesnek gondoltak, amihez hatványozottan hozzájárult az a kollegiális, sőt baráti viszony is, ami a gyár vezetőivel és munkatársaival alakult ki az évek során. Éppen ezért is oly fájdalmas, hogy megszűnt ez a magyar zománcművészet szempontjából is oly fontos ipari intézmény.

A búcsúkoncert

2001 és 2009 között a workshop résztvevői egy-egy művüket a gyár művészeti gyűjteményének ajándékozták. A mostani, "Búcsúkoncert" címet viselő összefoglaló kiállítás részint e művekre alapozva mutatja be az elmúlt tíz év workshopjainak eredményeit.

Szabolcs Attila polgármester a kiállításmegnyitón meleg szavakkal méltatta a budafoki workshopokban folyó alkotómunkát, amely nem csak a helyi kulturális életet gazdagította, de a kerület hírét is öregbítette.

Budafok-Tétény önkormányzata kezdettől fogva pártfogolta az alkotótáborokat. Ezt a támogatást elismerve, a kiállításmegnyitón a polgármesternek adta át a társaság alapította "Magyar Tűz Díjat" ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Tűzzománcművészek Magyar Társasága elnöke, aki ezt követően rövid áttekintést adott a workshopok évtizedes munkájáról.

A Tűzzománcművészek Magyar Társaságának retrospektív kiállítása január 27-éig látogatható a Klauzál Ház Vén Emil Galériájában.


Tűzzománcosok a megnyitón, ifj. Gyergyádesz László (hatul balra), Szabolcs Attila (hátul középen) és Piróth Béla (középen) társaságában.