Ugrás a tartalomra

Kutyamérgező tolvajok

2011. január 11. kedd
Az országos sajtó is beszámolt a kerületünkben történt állatkínzó betörési esetekről. Több házőrző kutyát fagyálló folyadékkal mérgeztek meg az elmúlt hetekben, a rendőrség lopás és állatkínzás gyanúja miatt nyomoz.
Kutyamérgező tolvajok

December közepe óta tizenegy hasonló eset történt, a veszélyre az állatorvosok is figyelmeztetik a tulajdonosokat. A fagyálló súlyos veseelégtelenséget okoz, az állatoknak csak akkor van esélyük a túlélésre, ha gazdájuk azonnal orvoshoz viszi őket.

Volt olyan kutya, amelyik fagyállóba áztatott ételt kapott, és volt, amelyikkel egyszerűen megitatták az édes folyadékot. Fél órán túl az állat már menthetetlen, csak akkor van némi esélye, ha nem jutott nagy mennyiség a szervezetébe. A fagyállónak édes az íze, valamivel rosszízűvé kellene tenni - javasolják az állatorvosok.

Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta: nem csak családi házakról szerelték le, hanem egy templomról is ellopták a réz ereszcsatornákat. Hozzátette: nemrégiben a rendőrség egy átvevőtelepen nagyobb mennyiségben talált olyan ereszcsatornákat, amelyek a kerületből tűntek el. Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese az MTI kérdésére közölte: két konkrét ügyben a kerületi kapitányság lopás és állatkínzás gyanúja miatt folytat nyomozást, egy elkövetőt már elfogták, a férfi szabadlábon védekezhet.

Vári Zoltán állatorvoshoz - aki egy XXII. kerületi rendelőben dolgozik - az elmúlt időszakban több fagyállóval mérgezett kutyát is bevittek. Az MTI-nek elmondta: mivel a fagyálló rendkívül édes, a kutyák azt önmagában is megisszák, de arra is volt példa, hogy fagyállóba áztatott hússal vagy táppal mérgezték meg az ebeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a megmérgezett állatoknál egy-két nap múlva jelentkeznek a tünetek, amelyek a részegséghez hasonlóak. Ilyenkor azonban már késő, ha ugyanis a mérgezést követő fél órán belül nem kapnak segítséget, akkor szinte biztos, hogy elpusztulnak az állatok - közölte az állatorvos, akihez összesen nyolc ilyen kutya került eddig.

Az egyik feltételezett elkövető már megvan, a férfi szabadlábon védekezhet. - Az első esetet követő egy órán belül információgyűjtés során a XXII. kerületi rendőrök elfogtak, majd előállítottak egy hajléktalan férfit, aki ez idáig ismeretlen társaival megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével.
A XXII. kerületi rendőrkapitányság vizsgálja az esetek közötti összefüggéseket is - mondta a hírTV-nek a BRFK sajtóügyeletese.

Szabolcs Attila polgármester több odafigyelést kért az emberektől, és úgy vélte, az jelentene igazi megoldást, ha a színesfém-felvásárlás állami monopóliummá válna. Magyarországon 1998 óta tiltja törvény az állatkínzást, amely 2004 májusától bűncselekménynek minősül. Az elkövető két év szabadságvesztéssel büntethető.