Ugrás a tartalomra

Új katolikus óvoda Budafokon

2023. május 13. szombat
A szépen felújított épület 125 kisgyermeknek nyújt majd második otthont
Új katolikus óvoda Budafokon

A következő nevelési évben katolikus intézmény is megkezdi működését Budafokon. Az Albertfalvi Don Bosco Általános Iskolához tartozó óvoda átköltözik a Savoyai Jenő tér 8. szám alá, ahol a szépen felújított, barokk stílusban épült, műemlék jellegű épület közel 125 kisgyermeknek nyújt majd második otthont. A romantikus környezetben szeptembertől kétezer négyzetméteres kert, tágas közösségi terek és öt csoportszoba várja az új és régi óvodásokat.

Néhány nappal a beíratás előtt, április 17-én kiállítással egybekötött, szűkkörű megnyitóünnepségre került sor a szinte már teljesen elkészült, többszintes, L alakú épületben.

– Szalagot még nem vágunk át, a bútorok, a dekoráció, néhány apróság és a legfontosabbak, a gyerekek még hiányoznak, de a beiratkozásra a ma megnyíló, Magyar szentek és boldogok című kiállítással már készülünk – köszöntötte a megjelenteket Aradi László, az Albertfalvi Don Bosco Általános Iskola és Óvoda igazgatója, majd köszönetet mondott a Jóistennek és mindazoknak, akik munkával vagy pénzzel hozzájárultak az épület és az udvar elkészültéhez. Ezt követően az intézményvezető az épület megtekintésére biztatta az érdeklődőket, felhívta a figyelmet az Ars Sacra Alapítvány által rendezett kiállításra és a beszédek utáni agaverára (szeretetvendégségre – a szerk.) invitált.

Gyetván Gábor, az Esztergom–budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága főigazgatója a jövő építéséről, és mint legfontosabbról, a szeretetről beszélt. Kiemelte, hogy amíg egy ilyen épület létrehozásához különféle szakemberek sokasága szükséges, addig a gyermekeink életének felépítéséhez mindannyiunknak megvan a szakértelme, azaz a szeretet. Ezzel építhetjük a jövőt, az építkezést pedig a legkisebbekkel, az óvodásokkal kell kezdeni.

A Külügyi Bizottság elnöke, Németh Zsolt országgyűlési képviselő beszédében többek között a gyermekek, különösen a hátrányos helyzetűek kiszolgáltatottságát emelte ki. Ennek kapcsán az óvoda névadójáról, az 1929-ben boldoggá és 1934-ben szentté avatott Don Bosco atyáról beszélt, megemlítve a szalézi szerzetesrend alapítójának hányatott életútját és szegények iránti elkötelezettségét.

A politikus kifejtette: a gyerekekről gondoskodni, őket tudással felruházni egyenlő azzal, hogy csökkentjük kiszolgáltottságukat. A legkisebbek testi, szellemi és érzelmi fejlődését segíti ebben az óvodában az elfogadó légkör, a montessori rendszer és a kedves, türelmes óvó nénik, ahogy a XI. kerületi épületben is.

A beszédek után a jelenlévők végigsétáltak az igényesen felújított épület folyósóin és termein, miközben megcsodálták a Kállai Nagy Krisztina grafikus szentekről, boldogokról és tiszteletre méltó személyekről készült, Bethlenfalvy Gábor író szövegével ellátott, nagyméretű képeit.

Tamás Angéla